Vijf tips om jouw cyberveiligheid te verbeteren

Oktober = cybersecurity maand. En deze week trappen we af met vijf tips om jouw cyberveiligheid te verbeteren. Het is je vast in verschillende nieuwsberichten niet ontgaan dat er veel meldingen zijn van datalekken. Het is daarom ook niet meer de vraag of je data wordt gelekt, maar wanneer je data wordt gelekt. Cyberveiligheid is dus van groot belang om te zorgen dat je een datalek voorkomt in plaats van dat je van een datalek moet genezen. In de komende maand delen we elke week tips, tricks, blogposts, tools en andere informatie om de bewustwording en kennis te vergroten rondom cyberveiligheid. Om te beginnen met de basis, lees hieronder vijf tips die je nu al kunt toepassen in je organisatie.

1. Een wachtwoordmanager is een blijvertje

Datalekken worden veroorzaakt door slechte wachtwoorden en onoplettendheid bij werknemers die op verschillende linkjes in e-mails klikken. Veel werknemers hergebruiken wachtwoorden of hebben korte, simpele wachtwoorden om deze beter te onthouden. Een wachtwoordmanager is een oplossing die werknemers helpt bij het maken, genereren en veilig opslaan van wachtwoorden. Een wachtwoordmanager zorgt voor sterke en unieke wachtwoorden, die je niet zelf hoeft te onthouden. Deze wachtwoorden worden in een wachtwoordkluis voor jou bewaart en je kan daar bij als je inlogt op een bepaalde applicatie.


2. Stel altijd en overal waar mogelijk Multi-Factor Authentication (MFA) in

Een wachtwoordmanager is een handige manier om je accounts en wachtwoorden te beschermen, echter zijn er nog meer maatregelen die je kunt treffen om je data veilig te houden. Een manier is Multi-Factor Authentication (MFA). MFA voegt een extra beveiligingslaag toe aan je account. Denk aan een verificatiecode per e-mail of een code per SMS. Doordat je twee of meer apparaten nodig hebt, maak je je account minder toegankelijk voor hackers en is je data nog veiliger.

3. Help je werknemers

Je werknemers zijn de eerste beveiligingslaag van je organisatie. Gebruiken ze bijvoorbeeld zwakke wachtwoorden, downloaden ze gevaarlijke software of klikken ze op een link in een phishing-e-mail. Dit zijn allemaal factoren die een datalek kunnen veroorzaken. Het is dus van cruciaal belang medewerkers meer cyberbewustheid mee te geven, doormiddel van trainingen. Security awareness trainingen zorgen ervoor dat werknemers cyberbewust om gaan met e-mails en bedrijfsgevoelige data.

4. Maak altijd back-ups

Regelmatige back-ups maken van bedrijfsgevoelige gegevens zijn van cruciaal belang om snel herstel te garanderen in het geval van een datalek, systeemstoring of andere rampen. Bovendien kunnen bedrijven door regelmatig back-ups te maken ook voorkomen dat ze losgeld moeten betalen in het geval van een ransomware-aanval, omdat de gegevens nog steeds toegankelijk zijn via de back-up.

Zorg dat je back-up gegevens veilig worden opgeslagen in een veilige cloud omgeving. En in het beste geval op twee verschillende plekken. Dit kan op een harde schijf zijn en in de cloud, zoals One Drive van Microsoft.

Hoe snel kan jij weer aan de bak na IT-downtime? Test wat IT-downtime je kan kosten en waar je op moet letten.

5. Houd je software en apparaten up to date

Software en hardware fabrikanten brengen regelmatig updates uit die gericht zijn op het fixen van bugs waar gebruikers last van hebben. Echter bevatten deze updates ook beveiligingsmaatregelen om je data te beschermen tegen cybercriminelen. De meeste apps en systemen bieden een soort automatische update aan, die worden gedownload en geïnstalleerd zodra ze beschikbaar zijn. Achterhaalde software gebruiken is dus een groter risico, aangezien je dan gevoeliger bent voor een datalek.

Fastbyte helpt

Duizelt het je na het lezen van dit blog? Fastbyte maakt ICT behapbaar, zodat jij je kan concentreren op waar jij sterk in bent. Wij bieden verschillende oplossingen, waarbij wij jouw volledige IT beheer voor onze rekening kunnen nemen, een deel hiervan, of alleen enkele cybersecurity maatregelen kunnen instellen zodat jij veilig kan werken. Wel zo fijn! Neem vooral eens vrijblijvend contact met ons op om te zien wat we voor jou kunnen doen.

LEES OOK:

Zo voorkom je om slachtoffer te worden van datalekken

Rapport: Pishing-e-mails meest gebruikte vorm van cyberaanvallen

Welke oplossingen biedt Fastbyte?

< Naar het kennisbank overzicht

Vond je dit interessant?

Schrijf je in voor onze Nieuwsbrief, mis niks en ontvang speciale aanbiedingen plus de belangrijkste ICT nieuws, tips & tricks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Vijf tips om jouw cyberveiligheid te verbeteren