Wachtwoordloos inloggen is de toekomst
Gemiddeld hebben mensen 25 accounts. Waar je hoopt dat er dan ook 25 verschillende wachtwoorden per account gebruikt worden, die niet gemakkelijk te onthouden zijn. In de praktijk is dit echter anders. Zo zijn er zat mensen die hun wachtwoorden hergebruiken of een wachtwoord bedenken die er gemakkelijk te onthouden is. Dit kan er toe leiden dat accounts veel gemakkelijker en sneller gehackt worden. Wachtwoordloos inloggen is de volgende generatie van accountbeveiliging. Het is eenvoudig, snel en veilig. In dit blog vertellen we hoe dit werkt en wat je op dit moment kunt doen om zo veilig moeilijk in te loggen en je wachtwoorden te bewaren.
Hoe werkt wachtwoordloos inloggen?
Wachtwoorden als ‘123456’ of ‘password’ klinken misschien als belachelijk en je zou denken dat niemand deze wachtwoorden gebruikt, echter niks is minder waar. Mensen willen altijd hun leven zo makkelijk mogelijk maken en dat zorgt ervoor dat het gekozen wachtwoord dat vereist wordt, niet altijd de veiligste keuze is. Maar hoe werkt dan wachtwoordloos inloggen?
Wachtwoordloos inloggen doe je via een identificatie app zoals DigiD of de Microsoft Authenticator App. In de meest simpele vorm log je wachtwoordloos in door een simpele scan te doen van een QR-code met de app op je mobiel, zoals bij je DigiD is. Met de Authenticator App van Microsoft krijg je in de App een zes-cijferige code die je binnen het juiste moment moet invullen, zodat je toegang krijgt tot je account.
Wat kan je nu doen om de veiligheid te waarborgen van je accounts?
Niet alle accounts hebben de functie die bijvoorbeeld DigiD en Microsoft bieden. Voor deze accounts geld dus nog steeds de manier om in te loggen met je gebruikersnaam en wachtwoord. Wij geven je enkele tips die je nu kan toepassen om je accounts en dus gevoelige informatie te beveiligen.
Zorg te allen tijden voor Multifactor Authenticatie (MFA)
Het aller belangrijkst is het instellen van multifactor authenticatie voor zoveel mogelijk accounts. Met de authpoint app van Watchguard krijg je een extra token om in te loggen. Op deze manier verifieer je dat jij degene bent die toegang mag krijgen tot dat specifieke account. Fastbyte heeft de hoogste partnerstatus die er momenteel is in Nederland met Watchguard, waardoor je altijd verzekerd bent van goed getraind personeel en eerlijk advies.
Een wachtwoordmanager voor het beheren van je wachtwoorden
Al jouw makkelijke wachtwoorden, zijn verleden tijd. Met een wachtwoordmanager worden wachtwoorden voor jou gegenereerd, opgeslagen en veilig gehouden. Zo hoef je nooit een wachtwoord te bedenken en zijn ze altijd uniek en lastig te kraken. Ook worden de wachtwoorden voor jou veilig gehouden en opgeslagen. Met Keeper zijn jouw wachtwoorden altijd uniek en veilig. Cybersecurity begint met je wachtwoordbeveiliging.
Herken phishers met security awareness trainingen
Alle endpoints, zoals je device, mobiele telefoon, tablets, servers etc, zijn doelwitten van hackers. Echter zijn de medewerkers degene die deze endpoints gebruiken. Hierdoor hebben cybercriminelen het gemunt op de medewerkers. De medewerkers zijn de zwakke schakels in dit verhaal. Het begint dus met het begrijpen en inzien van phishings praktijken, zoals een phishing e-mail. Doormiddel van cybersecurity trainingen zorg je ervoor dat medewerkers sneller phishing-e-mails doorhebben en meer bewust zijn van de risico’s. Met Fastbyte en KnowBe4 worden deze trainingen gesimuleerd en leren medewerkers echt om eerst een e-mail te controleren voordat er op geklikt wordt.
Versleutel je bestanden
Om hackers en virussen buiten te houden is het van belang om je beveiliging op orde te hebben en je bestanden te versleutelen, zodat niet iedereen daar bij kan. Om te beginnen is het van belang altijd je updates vroegtijdig uit te voeren. Hoe minder up to date je hardware en software is, hoe makkelijker het voor een cybercrimineel is om binnen te komen. Daarnaast is het van belang je internet te versleutelen door middel van een VPN-verbinding. Om je beveiliging nog meer te versterken, is een virusscanner en een firewall van belang. Virusscanner scant je geheugen van het systeem op verdachte patronen en een firewall dirigeert als een digitale muur om je endpoints heen. Tot slot sla al je bestanden op in een veilige cloud omgeving. En in het beste geval op twee verschillende plekken. Dit kan op een harde schijf zijn en in de cloud, zoals One Drive.
Fastbyte helpt
Duizelt het je na het lezen van dit blog? Fastbyte maakt ICT behapbaar, zodat jij je kan concentreren op waar jij sterk in bent. Wij bieden verschillende oplossingen, waarbij wij jouw volledige IT beheer voor onze rekening kunnen nemen, een deel hiervan, of alleen enkele cybersecurity maatregelen kunnen instellen zodat jij veilig kan werken. Wel zo fijn! Neem vooral eens vrijblijvend contact met ons op om te zien wat we voor jou kunnen doen.
LEES OOK:
Zo voorkom je om slachtoffer te worden van datalekken
Rapport: Pishing-e-mails meest gebruikte vorm van cyberaanvallen
Vond je dit interessant?
Schrijf je in voor onze Nieuwsbrief, mis niks en ontvang speciale aanbiedingen plus de belangrijkste ICT nieuws, tips & tricks!