Hybride werken: effectief en vitaal werken op afstand

De COVID-19-pandemie heeft in veel organisaties gezorgd voor een nieuwe realiteit en manier van werken. Door de ingestelde maatregelen werden medewerkers noodgedwongen om vanuit huis te werken. Ook na de pandemie zijn veel medewerkers deels thuis blijven werken en lijkt hybride werken een blijvend verschijnsel te zijn geworden. Voordelen zijn dat er minder reistijd is, meer flexibiliteit en een betere privé-werkbalans; voor organisaties kan het leiden tot verhoogde productiviteit en lagere kosten door minder reiskosten en minder kantoorruimte. Echter aan de andere kant is het niet voor alle bedrijven en sectoren even geschikt. De uitdagingen zijn bijvoorbeeld de onderlinge verbondenheid van werknemers onderling en hun betrokkenheid bij de organisaties. Dit kan bijvoorbeeld door minder communicatie en sociale interactie. Voor organisaties en leidinggevende is een uitdaging het inzichtelijk krijgen van de prestaties en de voortgang van projecten. Wij vertellen je in dit blog meer over het effectief en vitaal werken op afstand.

Voorwaarden voor effectief en vitaal hybride werken

Er is onderzoek gedaan door de Hogeschool van Amsterdam en het lectoraat Organiseren van Waardig Werk van Hogeschool Utrecht (HU) naar het effectief en vitaal werken op afstand. Enkele voorwaarden die gesteld worden voor goed hybride werken zijn:
– De manier waarop hybride werken wordt gefaciliteerd in de vorm van goede ICT en maatwerk voor medewerkers. Bepaalde tools moeten inzicht geven en een hulp bieden bij hybride werken, om de interactie hoog te houden en de communicatie gemakkelijk te houden.
– Discipline en zelfzorg van medewerkers om gezond te werken en dit als werkgever te stimuleren en te faciliteren.
– Een goed gesprek met de organisatie en het team over hoe goed hybride werken vormgegeven kan worden en welke afspraken daarover gemaakt worden. Individuele belangen versus noodzaak tot gezamenlijke afspraken.

Vitaliteit hangt af van verschillende zaken

Lunchen, actuele gebeurtenissen, sociale contacten, verjaardagen en vrijdagmiddag borrels zijn allemaal zaken die horen bij het werk. Het is te dynamisch om alles vanuit huis te doen. Het verhogen van de vitaliteit heeft een goede combinatie en afwisseling nodig van gebeurtenissen vanuit huis en op kantoor. Sociale activiteiten zijn er nou eenmaal om te helpen om gemotiveerd te blijven en mentaal gezond te blijven.

Aanbevelingen voor hybride werkende teams

De voorwaarden voor een goede organisatie van hybride werken bestaan uit drie componenten: behoefte aan autonomie/beslissingsruimte, behoefte aan verbondenheid en behoefte aan competentie. Werknemers zijn meer gemotiveerd wanneer ze zelf mogen beslissen over de uitvoering van taken en activiteiten, wanneer ze zich bij de uitvoering van de activiteit verbonden voelen met hun sociale omgeving en wanneer – door het verrichten van die activiteit – hun competentie toeneemt. Om deze voorwaarden goed aan te laten sluiten, betekent het dat hybride werken op een goede – bij de besproken voorwaarden en basisbehoeften aansluitende – manier wordt verricht. Ook wel job (re)design genoemd in de HR-literatuur.

Hybride onboarding is belangrijk

Voor beginnende medewerkers kan het lastig zijn om de verbinding te leggen tussen collega’s en organisaties. Daarom is het goed om aandacht te besteden aan hybride onboarding. Bepaalde regels die gesteld worden, moeten duidelijk overkomen. De functie moet duidelijk overkomen naar de medewerker. Er moet kennis gemaakt worden met de cultuur, waarden en aannames van de organisatie en tot slot gaat de medewerker relaties aan en bouwt een netwerk op.

Hoe kunnen wij als MSP jou helpen?

Als MKB zonder bijvoorbeeld een IT-afdeling is het soms lastig om een goede keuze te maken op het gebied van hybride werken en de juiste invulling van je infrastructuur. Je hebt bijvoorbeeld een beperkt budget, geen tijd of kapitaal om het eenvoudig te implementeren, of de kennis niet om de integratiemogelijkheden te implementeren en te ondersteunen.

Je wilt als werkgever een goed werkende en beveiligde thuiswerkomgeving, dat snappen we. Aan de ene kant wil je dat je medewerkers zo snel en makkelijk mogelijk kunnen inloggen en aan de andere kant wil je voor jouw bedrijfsveiligheid inzien wie er inlogt en toegang heeft tot de bedrijfsapplicaties. Dit is een uitdaging waar veel MKB-bedrijven mee te maken hebben. Daarom bieden wij oplossingen op maat aan om veilig hybride werken mogelijk te maken. Het gaat om het vinden van een balans tussen security, bedrijfsflexibiliteit en de belangen van de medewerkers.

Fastbyte helpt

Duizelt het je na het lezen van dit blog? Fastbyte maakt ICT behapbaar, zodat jij je kan concentreren op waar jij sterk in bent. Wij bieden verschillende oplossingen, waarbij wij jouw volledige IT beheer voor onze rekening kunnen nemen, een deel hiervan, of alleen enkele cybersecurity maatregelen kunnen instellen zodat jij veilig kan werken. Wel zo fijn! Neem vooral eens vrijblijvend contact met ons op om te zien wat we voor jou kunnen doen.

LEES OOK:

Gratis: E-book guideline over hybride werken

Veilig hybride werken: zo beveilig je jouw thuisnetwerk!

< Naar het kennisbank overzicht

Vond je dit interessant?

Schrijf je in voor onze Nieuwsbrief, mis niks en ontvang speciale aanbiedingen plus de belangrijkste ICT nieuws, tips & tricks!

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Hybride werken: effectief en vitaal werken op afstand