Waarom Zero Trust beveiliging zo belangrijk is
Het principe Zero Trust is niet nieuw in de cybersecurity wereld, het bestaat namelijk al erg lang. John Kindervag ontwikkelde Zero Trust in 2010 met als basisgedachte; never trust, always verify. Veel organisaties baseren hun beveiligingsnetwerk op het beveiligen van de buitenste laag van de infrastructuur. Het Zero Trust principe gaat uit van meerdere kleine beveiligde netwerken. Ga er vanuit dat iedereen toegang wilt tot alle netwerken, zo ook de cybercriminelen. Eenmaal door de buitenste laag van de beveiliging heen en de cybercriminelen hebben vrijheid om zich binnen jouw netwerk te bewegen en overal toegang tot te krijgen. In dit blog beschrijven wij wat Zero Trust inhoudt en hoe belangrijk het is om Zero Trust toe te passen in de beveiliging van je infrastructuur.
Wat is Zero Trust?
Zero Trust is een principe dat iedere gebruiker, elk apparaat of elk IP-adres dat toegang wilt tot een bepaald netwerk of account een bedreiging vormt totdat het tegendeel is bewezen. Het gaat uit van de opdeling, ook wel segmenteren genoemd, van kleine beveiligde netwerken. Er wordt een structuur aangebracht, waarbij een set van beveiligingseisen geïmplementeerd wordt. Voldoe je aan die eisen, dan krijg je toegang tot dat specifiek netwerk of applicatie. Zero Trust gaat uit van drie hoofdprincipes.
Expliciet verifiëren. Verifieer en autoriseer altijd elk verzoek om toegang of uitvoering van alle beschikbare datapunten.
Minste privilege. Beperk de toegang en machtigingen per gebruiker op basis van noodzaak om een bepaalde taak uit te voeren.
Ga uit van schending. Verminder de risico op datalekken door elke activiteit te analyseren om een overzicht te krijgen, bedreigingen op te sporen en de verdediging te verbeteren.
Netwerksegmentatie
Zero Trust begint met het opbouwen van segmenten. Elk segment met een eigen beveiliging. Een beheerder is dus verantwoordelijk voor zo’n segment en dus de beveiligingseisen. Dit is van belang om ervoor te zorgen dat cybercriminelen niet zomaar door je netwerk kunnen bewegen. Het beveiligen van je netwerk en het hebben van een firewalls helpen hierbij. Echter wil je de beveiliging optimaliseren mocht het voorkomen dat een cybercrimineel ingebroken heeft en door de eerste beveiligingsmuur is.
Authenticatie & autorisatie
Elk verzoek om toegang vormt bij Zero Trust een potentiële bedreiging, vandaar ook: never trust, always verify. Dit bestaat om een sterke controle van een identiteit. Wanneer een gebruiker voldoet aan de opgestelde beveiligingseisen, dan pas krijgt de gebruiker toegang tot de functionaliteit. Een verificatie is dus nodig om een vertrouwde identiteit vast te stellen. Hierbij is het essentieel om multifactor-authenticatie toe te passen. Naast een authenticatie is het autoriseren van netwerken van belang, om controle en overzicht te houden op wie allemaal toegang wilt en heeft binnen je netwerk. Het autoriseren betekent het bepalen tot welke applicaties en functionaliteiten een gebruiker toegang mag hebben. Wij raden aan om een gebruiker alleen toegang te geven tot functionaliteiten die nodig zijn om je werk uit te voeren.
Monitoring
Tot slot behoort het monitoren en analyseren van deze segmenten inclusief de apparaten, gebruikers en services binnen het netwerk bij een optimale Zero Trust benadering. Het doel van het monitoren is om mogelijke misbruik en dreigingen te detecteren en hierop actie te ondernemen. Bij Zero Trust ligt de focus op het monitoring van individuele segmenten en apparaten. Het automatiseren van monitoring brengt snelle detectie van bijvoorbeeld malafide inlogpogingen.
Wat biedt Fastbyte?
Medewerkers zijn steeds meer verbonden met apparatuur, maar niet alle netwerken zijn evengoed beveiligd. Om vanuit je thuiswerkplek, op kantoor of “in het veld” veilig verbinding te maken met het netwerk heeft Fastbyte verschillende oplossingen. Je kan overal zorgeloos inloggen, met een Zero-Trust benadering. Je voorkomt dat hackers inloggen met gestolen wachtwoorden en het is eenvoudig te implementeren. Onze oplossingen:
VPN. De basis begint met een stabiel en privé netwerk. Hiermee is al het verkeer tussen jouw computer en de kantooromgeving versleuteld.
Extra authenticatie login. Zodra je gaat inloggen moet je je extra authentiseren door middel van onze applicatie. Je telefoon is de extra sleutel tot bedrijfsinformatie of applicaties. Een extra toegangscontrole, niet ingewikkeld, wel makkelijk.
Watchguard. Fastbyte heeft de hoogste partnerstatus die er momenteel is in Nederland (Gold Partner), waardoor je bij ons verzekerd bent van goed getraind personeel en persoonlijk advies over de Watchguard oplossingen.
We helpen je op weg
Om je op weg te helpen biedt Fastbyte een gratis cybersecurity test om de huidige cyberweerbaarheid van jouw onderneming te testen. Het is slechts een indicatie en biedt geen garantie dat je onderneming digitaal veilig is.
Wist je dat het toepassen van zero-trust beveiliging kan helpen om kosten te verlagen en beveiligingsbeheer te centraliseren? Watchguard heeft een korte ‘volwassenheids’ quiz opgesteld om je handvatten mee te geven op basis van jouw behoeften.
LEES OOK:
Vond je dit interessant?
Schrijf je in voor onze Nieuwsbrief, mis niks en ontvang speciale aanbiedingen plus de belangrijkste ICT nieuws, tips & tricks!