4 tips om ransomware te voorkomen
🕐 2 minuten lezen
Sterke stijging aantal ransomware aanvallen
Niemand wilt de dupe zijn van een ransomware aanval. Toch gebeurt dit vaker, dan je denkt. Maar liefst 1 op de 5 MKB geeft aan slachtoffer te zijn geweest van een aanval. In dit blog willen wij je op de hoogte brengen over cijfers van recente ransomware aanvallen. Wat ransomware is en welke (financiële) schade het aanricht. Lees onze tips om ransomware te voorkomen!
1 op de 5 mkb-bedrijven zegt het slachtoffer te zijn geweest van een ransomware-aanval.
Er is een alarmerende stijging van de aantal ransomware aanvallen. De afgelopen maanden is het dagelijks gemiddelde van ransomware aanvallen internationaal met 50% toegenomen. In Nederland is het zelfs verdubbeld (100%).
Niet zo heel vreemd nu thuiswerken een must is geworden. De meeste aanvallen gebeuren bij medewerkers thuis. Omdat zij geen onderscheid kunnen maken tussen een veilige content of een virus. Daarnaast is een netwerkverbinding thuis lang niet zo goed beveiligd als op die van kantoor.
Wat is ransomware nou precies?
Ransomware is een virus, die door net op een verkeerde link of plaatje te klikken binnen wordt gehaald. Zo kunnen de cybercriminelen maanden lang met je meekijken, terwijl jij niks in de gaten hebt. Vervolgens versleutelen ze jouw cruciale bestanden (=encrypten). Hierdoor kom je niet meer bij je bestanden of systemen.
Beter voorkomen dan genezen
Uit recente onderzoek van Datto blijkt, dat productiviteit en kosten, ongeacht de grootte van het bedrijf, hoog oplopen na een IT-downtime. Lees hier het volledige ransomware rapport
Vervangende hardware kost tijd om te bestellen en te installeren, de infrastructuur moet opnieuw worden opgebouwd en data herstel moeten worden toegepast. Dit kan vaak oplopen tot wel uren, zelfs dagen improductiviteit. Je zal wel denken’: ‘Hoe hoog is de kans nou, dat dit mij overkomt?’ maar een ongeluk zit in een klein hoekje en mensen maken eenmaal fouten. Vooral nu, tijdens thuiswerken, is het voor de Cybercriminelen makkelijker om een aanval te plegen. Ooit weleens bij jezelf nagegaan wat een IT-downtime je kost? Bereken hier.
Je kan beter een stapje voor zijn, ransomware voorkomen en investeren in een goede ICT beveiliging en datamanagement. Want zoals je net hebt berekend raak je verder van huis, indien je wel slachtoffer wordt van een aanval. Daarnaast doet een slechte datamanagement en beveiliging geen eer aan je imago. Niemand wilt dat de gegevens van een bedrijf of via een bedrijf gelekt worden. Houd je data daarom privé en veilig.
Tot slot, opent slechte beveiliging deur tot andere malware en virussen. Waardoor het makkelijker is voor cybercriminelen om toegang te krijgen tot je bestanden en systemen.
Met deze 4 tips kun je Ransomware voorkomen:
Kennis is macht: Train je mensen op om mogelijke ransomware aanvallen te herkennen en te vermijden. Email-fraude, diefstal van inloggegevens en phishing opent deur naar ransomware en andere soorten malware. Neem contact met ons op voor de trainingsmogelijkheden.
Maak back up: Zorg voor een goed werkende back up systeem en maak regelmatig een back up van je gegevens. Een goed data management systeem vinden wij Datto Siris. Lees meer over Datto Siris hier.
Maak een herstelplan: Bereid je voor op een noodsituatie. Als het gaat om back up en datamanagement, is het erg belangrijk, om goed voorbereid te zijn op potentiële rampen. Houd je bedrijf draaiende, ongeacht de situatie. Het is niet alleen cruciaal om een betrouwbare herstelplan te hebben, maar ook om deze te testen. Een handige checklist vind je hier.
Houd je systemen schoon: Cybercriminelen gaan vaak op zoek naar lekken in software of systemen. Deze moeten regelmatig worden schoongemaakt. Slechte beveiliging opent deur tot andere malware en virussen. Waardoor het makkelijker is voor cybercriminelen om toegang te krijgen tot je bestanden en systemen. Bel hiervoor je IT-specialist of neem contact met ons op.
Wil je weten of jouw data management veilig en op orde is? Bij Fastbyte bieden wij ICT oplossing die voldoet aan jouw behoefte, gewoon zoals jij het wilt. Neem gerust contact met ons op.
Lees ook:
5 tips om phishing te voorkomen
Coronavirus gerelateerde phishing
< Naar het kennisbank overzicht
Vond je dit interessant?
Schrijf je in voor onze Nieuwsbrief, mis niks en ontvang speciale aanbiedingen plus de belangrijkste ICT nieuws, tips & tricks!
Plaats een Reactie
Meepraten?Draag gerust bij!